Folklórny festival Pod Kráľovou hoľou zapíše svoj 18. ročník

01.08.2013 Poprad

Liptovská Teplička 1. augusta (TASR) - Rázovitá obec Liptovská Teplička v okrese Poprad je známa svojím folklórom, zvykmi, architektúrou a čarovnou prírodou. Všetky zaujímavosti tejto podtatranskej obce spája do jedného celku folklórny festival Pod Kráľovou hoľou. Jeho 18. ročník sa uskutoční tradične v prvý augustový víkend, 3. a 4. augusta.
„Dvojdňový festival sa začne v sobotu otvorením výstavy fotografií Martina Martinčeka. Významnému slovenskému fotografovi bude udelené čestné občianstvo obce in memoriam. Fotograf pôsobil v Liptovskej Tepličke v 50. – 70. rokoch 20. storočia, zachytil ju na unikátnych fotografiách, ktoré sú súčasťou jeho celosvetovo uznávanej umeleckej tvorby. Výstava fotografií potrvá do 15. augusta,“ informovala vedúca organizačného tímu Katarína Fedorová.
V programe sa aj v tomto ročníku objavia folklórne zostavy z rôznych regiónov Slovenska. Obec od získania titulu Dedina roka 2007 aktívne nadväzuje partnerstvá so zahraničnými obcami, ktoré sa každoročne predstavujú v rámci programu festivalu. „Tentoraz pôjde o poľský súbor Poltex z Lodžu. Sobotný večer vyvrcholí vystúpeniami Bačovského tria a programom obľúbených Kandráčovcov. Nedeľným zlatým klincom festivalu bude vystúpenie súboru Železiar z Košíc,“ doplnila Fedorová.
K hlavným lákadlám podujatia podľa nej patrí nedeľný alegorický sprievod dedinou, ktorý návštevníkom predstaví život, zvyky, prácu a kultúru Tepličanov. „Život starých dedinčanov bol zasvätený práci, a tak sprievod vedú kone a dobytok s vozmi, nástrojmi na pole, tradičný rebrinák s koscami a hrabačkami a nechýbajú ani poľovníci s trofejami. Za nimi nasledujú krojované rodiny aj s najmenšími členmi domácnosti. Sprievod uzatvárajú folklórne skupiny, ktoré sa predstavia v hlavnom programe na amfiteátri,“ zdôraznila Fedorová. Sprievod povedie ulicami obce, kde domáci budú predvádzať remeslá a zvyky, vystavovať kroje, výšivky, nástroje a návštevníkov núkať tradičnými jedlami.
„Festival ponúka mnoho výstav a sprievodných podujatí. Otvorené je múzeum Teplická izba, Teplický dom a dvor, remeselný trh. V areáli pôvodného stodolišťa budú inštalované výstavy betlehemov regiónu, Stodoly obcí Mikroregiónu Prameň Hornádu a Čierneho Váhu, výstava 60 rokov folklóru v Liptovskej Tepličke, rozličné rezbárske, umelecké a poľnohospodárske expozície i tvorivá rezbárska dielňa Z rúk muža, ženy, dieťaťa. Súťažná výstava, v ktorej návštevníci môžu hlasovať za najkrajší exemplár, bude venovaná svadobným holstuchom a ručníkom,“ vymenovala Fedorová.
Počas festivalu možno vojsť do unikátnych zemiakových pivníc, previezť sa dedinou na konskom povoze, navštíviť košiar či vyskúšať si rôzne remeslá. V blízkosti areálu sú pripravené výstavy fotografií Martina Martinčeka, Vladimíra Lindera, Petra Benčíka a mladých fotografov.
 

Vyberte región